► REGULAMENTUL (CE) NR. 1435/2003 din 22 iulie 2003 privind statutul societatii cooperative europene (SCE)
- Art. 29: Controlul procedurii de fuziune
(1) Controlul legalitatii fuziunii se efectueaza, în ceea ce priveste partea procedurii legata de fiecare cooperativa care fuzioneaza, în conformitate cu legislatia aplicabila în statul sub incidenta caruia intra în cazul fuziunii cooperativelor si, în absenta acesteia, dispozitiilor aplicabile fuziunilor interne ale societatilor pe actiuni în termenii legislatiei statului respectiv.
(2) În fiecare stat membru în cauza, instanta judecatoreasca, notarul sau o alta autoritate competenta elibereaza un certificat care atesta întocmirea actelor si a formalitatilor prealabile fuziunii.
(3) În cazul în care legislatia unui stat membru de care este guvernata o cooperativa care fuzioneaza prevede o procedura care sa permita analiza si modificarea raportului de schimb al actiunilor sau o procedura de indemnizare a membrilor minoritari, fara a se împiedica înmatricularea fuziunii, aceste proceduri se aplica numai în cazul în care celelalte cooperative care fuzioneaza si care sunt situate într-un stat membru care nu prevede acest tip de proceduri, accepta explicit, la aprobarea proiectului de fuziune în conformitate cu articolul 27 alineatul (1), posibilitatea oferita membrilor cooperativei care fuzioneaza de a recurge la procedurile mentionate anterior. În acest caz, o instanta judecatoreasca, un notar sau o alta autoritate competenta elibereaza certificatul prevazut la alineatul (2), chiar daca a fost initiata o procedura de acest tip. Certificatul trebuie, cu toate acestea, sa mentioneze ca procedura este în curs. Decizia luata la încheierea procedurii obliga cooperativa absorbanta si toti membrii sai. - Art. 30: Controlul legalitatii unei fuziuni
(1) Controlul legalitatii unei fuziuni se efectueaza, în ceea ce priveste procedura referitoare la realizarea fuziunii si constituirea SCE, de catre instanta judecatoreasca, notarul sau o alta autoritate a statului membru pe al carui teritoriu se va afla sediul social al SCE, care este competenta pentru controlul acestui aspect al legalitatii fuziunii cooperativelor si, în absenta acestuia, al fuziunii societatilor pe actiuni.
(2) În acest scop, fiecare cooperativa care fuzioneaza remite acestei autoritati certificatul prevazut la articolul 29 alineatul (2), în termen de sase luni de la eliberarea sa, precum si o copie a proiectului de fuziune aprobat de cooperativa.
(3) Autoritatea prevazuta la alineatul (1) controleaza în special daca proiectul de fuziune a fost aprobat în aceiasi termeni de cooperativele care fuzioneaza si daca au fost stabilite modalitatile de implicare a lucratorilor în conformitate cu dispozitiile Directivei 2003/72/CE.
(4) Autoritatea mentionata anterior controleaza, de asemenea, îndeplinirea conditiilor stabilite de legislatia statului membru pe al carui teritoriu se afla sediul social al SCE, în ceea ce priveste constituirea acesteia din urma. - Art. 31: Înmatricularea fuziunii
(1) Fuziunea si constituirea simultana a SCE intra în vigoare la data la care SCE este înmatriculata, în conformitate cu articolul 11 alineatul (1).
(2) SCE poate fi înmatriculata numai dupa îndeplinirea tuturor formalitatilor prevazute la articolele 29 si 30.